Harddisk onleesbaar: logische schade of fysieke schade

Vaak wordt ons gevraagd wat het verschil is tussen logische en fysieke schade, in het  geval de gegevens op een harde schijf niet meer toegankelijk zijn. Bij een harddisk welke niet meer benaderbaar is, wordt namelijk onderscheid  gemaakt tussen fysieke en logische schade.

Men spreekt van complexe of fysieke schade als de harddisk fysiek beschadigd is. Bijvoorbeeld door val- of stootschade. Maar ook water of brand kunnen een oorzaak hiervan zijn. Sommige onderdelen functioneren niet meer waardoor het apparaat niet meer functioneert.

Logische schade is softwarematige schade. Het komt vaak voor bij per ongeluk verwijderde bestanden welke niet meer in de prullenbak aanwezig zijn. Foutief gebruik van bepaalde software kan eveneens de oorzaak zijn. Sommige software is ook riskant in verkeerde handen, zoals tools om partities meer te wijzigen. Logische schade  kans vaak nog met bepaalde systeemsoftware weer hersteld kan worden mits de data niet overschreven is.

Niet zelden lukt het in beide gevallen om verloren gegevens weer terug te halen. Foto’s, documenten en email kunnen daarmee hersteld worden. Er is ook nog een derde oorzaak waarom uw gegevens niet meer toegankelijk zijn. Namelijk als een apparaat defect is waar een harddisk ingebouwd is.  Een harde schijf (of SDD) is een belangrijk onderdeel van een computer, laptop of NAS. Als dit apparaat defect is, kan de harddisk worden uitgebouwd en uitgelezen aan een tijdelijke computer.

 

open harddisk

Standaard harddisk, formaat 3,5″ zoals deze veel voorkomt in desktop computers.