Ziggo klanten kunnen opgelucht adem halen

Vorige week bleek dat het in Duitsland gevestigde bedrijf TECXIPIO een verzameling IP adressen heeft weten te vergaren van illegale downloaders van de film ‘The Hitman’s Bodyguard’. Dit gebeurde in de periode van 21 december 2017 t/m 2 februari 2018 en werd uitgevoerd in opdracht van de filmdistributeur Dutch Film Works.

Dutch Film Works (DFW) wilde graag de naam en adres gegevens verkrijgen van Internet Provider  Ziggo, behorend bij de door TECXIPIO verkregen unieke IP adressen van de betrokken downloaders. Ook het e-mailadres van de Ziggo abonnee werd opgevraagd. Ziggo weigerde deze klantgegevens beschikbaar  te stellen, ondanks herhaaldelijke verzoeken van DFW waarop deze een juridisch proces in gang zette.

Ziggo nam als standpunt in dat zij zich niet verplicht voelde de NAW gegevens van honderden klanten af te staan  aan DFW. Daarbij gaf  zij aan dat de distributeur onvoldoende duidelijk maakte op welke wijze zij de IP-adreshouders wilt contacteren. Ook werd niet duidelijk of zij de IP-adreshouder als de downloader zou aanmerken. De IP-adreshouder hoeft namelijk niet diegene te zijn die de film ook gedownload heeft.

De voorzieningenrechter ging afgelopen vrijdag mee in de standpunten van Ziggo na een belangenafweging  De rechter oordeelde namelijk dat het belang van Ziggo, om de gevorderde gegevens niet te verstrekken in dit geval zwaarder woog dan het belang van Dutch Film Works. En dus kunnen de betrokken Ziggo klanten weer opgelucht adem halen want mogelijk hing een flinke claim boven hun hoofd. Het is onduidelijk of Ziggo de betreffende klanten hierover heeft geïnformeerd.

Hoe TECXIPIO deze IP adressen kon verkrijgen, werd niet vermeld. Maar een mogelijkheid zou het gebruik van een fake Torrent zoek- en download website geweest kunnen zijn. Kortom, een soort lokdoos. Het is een koud kunstje om een dergelijke website te creëren waarop onwetende Ziggo klanten hebben getracht illegale content te downloaden en daarmee hun IP adres achter hebben gelaten. Het gebruik van een goede VPN had hen hiertegen kunnen beschermen al blijft het down- of uploaden van dergelijke films natuurlijk volstrekt illegaal.

Bronnen