Je computer optimaal beveiligen, hoe doe je dat? Je kunt je computer op verschillende manieren beveiligen. Afhankelijk van het doel van de computer beveiliging:

  • Beveiligen tegen computervirussen
  • Computer beveiligen tegen malware
  • Computer beveiligen tegen diefstal van data
  • Laptop beveiligen tegen diefstal
  • PC Beveiligen tegen ongeoorloofd gebruik of gebruik door derden
  • Beveiligen tegen spam

Beveiligen tegen computervirussen

Als je je computer wilt beveiligen tegen een computervirus, gebruik je Anti Virus software. Tegenwoordig spreekt men vaker van Internet Security omdat digitaal gevaar niet alleen veroorzaakt wordt door computervirussen. Ook malafide software en websites kunnen schadelijke software op je computer installeren. Daar merk je niet altijd wat van omdat sommige van deze kwaadaardige software op de achtergrond taken uitvoeren. Je computer is dan opgenomen in een botnet en wordt op afstand bediend voor allerhande zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. 

Ons Advies: Gebruik geen gratis tools, maar investeer in goede beveilingssoftware. Veel gratis software tonen hinderlijke reclame en ontberen handige tools om je pc mee te beschermen. Wij geven de voorkeur aan het gebruik van de Internet Security Software, bijvoorbeeld van Eset. Deze beveiligingssoftware heeft een goede reputatie op het gebied van beveiliging tegen digitaal onheil en is meermaals bekroond door de consumentenbond. Daarnaast kent het ook een beveiliging tegen diefstal en spam. Je vind deze en andere beveiligingssoftware hier.

Neem contact met ons op als je een persoonlijk advies wilt of als je wilt dat wij de software rechtstreeks leveren en installeren.

Beveiligen tegen malware
Malware is een vorm van software die vaak ongemerkt wordt geïnstalleerd met kwade bedoelingen. Vaak verricht deze kwaadaardige software taken in de achtergrond. Dat kan varieren van het vastleggen van je toetsaanslagen tot het versturen van spam vanaf jouw computer.

Beveiligen tegen diefstal van data
Zorg dat je computer voorzien is van een account met wachtwoord. Bij Windows Home is een wachtwoord alleen onvoldoende om je computer of laptop te beschermen tegen data diefstal. Deze bescherming is namelijk relatief eenvoudig te omzeilen. Gebruik data encryptie om gegevens onleesbaar te maken voor derden.  Eventueel kun je overwegen om je computer te upgraden naar Windows 10 Pro. Deze versie voorziet in de data encryptie tool genaamd Bitlocker die je data ontoegankelijk maakt voor onbevoegden. Voor meer informatie of hulp bij deze instellingen of upgrade kunnen we je van dienst zijn.

Beveiligen tegen diefstal van de computer of laptop
We kunnen helaas niet voorkomen dat je laptop wordt gestolen. Maar als je vaker op locatie werkt dan is het aan te bevelen om je laptop of pc vast te maken met een speciaal slot met verharde staalkabel. Er zijn diverse merken die dit aanbieden waaronder bekende namen als Kensington, Konig en Ewent. Veel laptops hebben een speciale inkeping waar je de kabel aan bevestigd. De ander kant van de kabel lus je om een tafelpoot.

Tip: Installeer Prey op je computer. Deze software vertelt je waar je computer is en kan je gegevens wissen in geval van diefstal. Voor smartphones is dergelijke software ook verkrijgbaar, bijv de app CerberusApp beveiligt en trackt je GSM.

Beveiligen tegen gebruik door derden
Zorg dat je computer account is beveiligd met een wachtwoord of pincode. Sommige apparaten zoals smartphones, iphones en tablets hebben een vingerafdruk controle. We schreven het al eerder: Windows 10 Home is standaard onvoldoende beveiligd tegen nieuwsgierige ogen. Gebruik encryptie software zoals bijvoorbeeld de gratis Open-source software VeraCrypt of stap bijvoorbeeld over op Windows 10 Pro waar Bitlocker onderdeel van is.

Beveiligen tegen spam
Spam zijn ongevraagde email berichten. Veelal worden nieuwsbrieven aangezien voor ongevraagde mailberichten. Vaak blijkt dat men zich daar ooit zelf voor heeft aangemeld en dan is afmelden eenvoudig. Onderaan het mailbericht zal een afmeld link te vinden zijn. Maar pas op, echte spammers bootsen mailberichten na met een dergelijke optie. Hiermee weet men dat je de mail leest en dit kan leiden tot nog meer ongevraagde berichten. Wees dus voorzichtig met afmelden.

Er zijn verschillende opties om geen spam meer te ontvangen al zal het zelden lukken om hier helemaal van gevrijwaard te worden. Sommige Anti Virus software producten controleren ook het mailverkeer en filteren de ongevraagde mail eruit. Ook sommige providers doen dit. Je kunt ook overwegen om gebruik te maken van mail oplossingen van Google of Microsoft waar spamfilters al ingebouwd zijn.