Nieuw: WiFi 6 … Hoe snel is dat?

WiFi standaarden worden tegenwoordig aangeduid met een cijfer. Eerder deze maand werd een nieuwe standaard geintroduceerd: WiFi 6 en deze haalt supersnelle draadloze verbindingen tot wel 9,6 Gbit/s en dat is gelijk aan 1.200 MB/s. Deze nieuwe standaard genaamd WiFi 6 wordt ook aangeduid als 802.11ax.

Hoe zat het ook alweer?  Tot voor kort werden WiFi standaarden aangeduid met de benaming 802.11, gevolgd door een letter. De WiFi Alliance, een wereldwijde organisatie die zich hiermee bezig houdt, heeft deze benamingen aanzienlijk vereenvoudigd. Hoe hoger het cijfer, hoe sneller je WiFi. We zetten de nieuwe én oude aanduidingen daarom even op een rij:

 

Snelheid Oude aanduiding Nieuwe aanduiding Logo
1.200 MB/s. 802.11ax WiFi 6
240 MB/s. 802.11ac WiFi 5
100 MB/s. 802.11n WiFi 4
23 MB/s. 802.11g nvt geen logo
4,5 MB/s. 802.11b nvt geen logo

 

Zoals je ziet bestaan WiFi 1, WiFi 2 en WiFi 3 niet. De nieuwe benaming start vanaf WiFi 4. Met WiFi 6 kun je vanaf nu een behoorlijk snelle draadloze verbinding behalen. Uiteraard moet je router deze nieuwe standaard wel aan kunnen. Het aantal routers dat overweg kan met deze nieuwe standaard was aanvankelijk nog zeer beperkt. Maar dat aantal begint inmiddels flink te groeien. En het spreekt voor zich dat ook je draadloze apparaat hiermee overweg moet kunnen. Zo kan bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S10 dat wel maar is deze hiervoor niet officieel gecertificeerd. Een Samsung Note 10 is dat wel. Dit is tevens ook ’s werelds eerste smartphone die gecertificeerd is voor deze supersnelle nieuwe draadloze WiFi standaard. Ook Apple’s nieuwste Iphones kunnen met deze snelheden overweg maar naar verluidt weigert Apple deze officieel voor deze standaard te laten certificeren.

Routers die met Wifi 6 oftewel 802.11ax overweg kunnen verschillen behoorlijk in prijs. We vonden er een onder de 100 euro maar ook enkele die een veelvoud kosten. Een aantal routers die de nieuwe snelheid van WiFi-6 aanbieden zijn:

  • TP-Link Archer AX10
  • Asus RT-AX92U
  • Netgear Nighthawk AX4
  • Asus RT-AX88U